Kontokrediter kan vara mycket användbara som en ekonomisk buffert att använda i oväntade situationer. Men om de inte används på ett klokt sätt kan de leda till skuldproblem och ekonomisk instabilitet. I denna artikel finner du konkreta tips och råd för att använda krediten på ett mer ansvarsfullt sätt.

7 tips som hjälper dig att använda din kontokredit ansvarsfullt

Dessa är våra sju bästa tips för att använda en kontokredit mer ansvarsfullt:

  1. Använd bara krediten om du behöver. Det kan vara frestande att skaffa sig en kontokredit bara för att ha tillgång till en sådan. Men om du inte har ett konkret behov kan det leda till onödig skuldsättning. Läs gärna mer om dessa krediter på Brixos huvudsida innan du bestämmer dig för huruvida du bör skaffa en sådan eller ej. Gör en noggrann analys av ditt ekonomiska läge och behov innan du eventuellt skickar in din ansökan.
  2. Jämför olika alternativ. Alla kontokrediter är inte skapade på samma sätt. Räntorna, avgifterna och villkoren kan variera kraftigt mellan olika långivare. Så använd jämförelsesajter och läs kundrecensioner när du försöker att hitta det bästa erbjudandet för dig.
  3. Förstå villkoren. Villkor som är otydliga eller missförstås kan leda till oväntade avgifter och höga räntekostnader. Läs därför det finstilta noggrant, och tveka inte att ställa frågor till långivaren för att klargöra eventuella oklarheter.
  4. Håll dig inom din kreditgräns. Du har ett kreditutrymme att tillgå inom ramen för din kontokredit. Men du kan även välja att sätta en egen personlig kreditgräns i ditt huvud. Genom att göra detta kan du undvika att låna alltför mycket pengar.
  5. Betala mer än det lägsta möjliga beloppet. Om du bara betalar det lägsta möjliga beloppet varje månad kan du förlänga återbetalningstiden för krediten och fortsätta ackumulera räntekostnader. Betala därför så mycket du kan varje månad, och prioritera att betala av din skuld så fort som möjligt.
  6. Ha en återbetalningsplan. Utan en konkret plan kan det vara svårt att hålla koll på utbetalningarna. Så sätt upp en realistisk och genomförbar återbetalningsplan, och följ sedan denna noggrant.
  7. Använd inte kontokrediten för impulsköp. Sist men inte minst bör kontokrediter inte användas för att finansiera impulsköp eller köp av lyxvaror. Så fråga dig själv huruvida du verkligen behöver detta innan du använder din kredit.